Herbestemming kantoor Centraal Beheer in Apeldoorn

Aanleiding tot mijn afstudeerproject was dat de verzekeraar Centraal Beheer besloten had haar beroemde kantoor, ontworpen door Herman Hertzberger, te verlaten en te slopen. Om het bijzondere gebouw te redden stel ik in mijn afstudeerproject een herbestemming voor. Het idee van kantoor Centraal Beheer stamt uit 1968 en kan gezien worden als een socialistische kantoorstad uitgedrukt in modulaire gebouwdelen, werkruimtes, constructieve elementen, geveldelen en zelfs meubels. Ook de anti-hierarchische structuur van dit gebouw drukt dit sociologische idee uit. Ik kies voor de herbestemming een nieuwe gemeenschappelijke functie: kunst. Kunstenaars kunnen in het herbestemde gebouw gaan wonen, werken, exposeren en ontspannen. Aan de gerehabiliteerde binnenstraat komen de expositieruimtes en een restaurant. Op de hogere verdiepingen liggen de werkplaatsen en appartementen.

vorige volgende
Links: plattegrond bestaand.     Rechts: plattegrond herbestemming.      Donkerblauw = verkeersruimte.      Lichtblauw = gebruiksruimte.
Links: gevel bestaand.      Rechts: doorsnede herbestemde gevel met individueel regelbaar binnenklimaat
Maquettefoto herbestemming.    De centrale verkeersruimte is opengebroken, maar de constructie blijft behouden.
Boven: nieuw ventilatieconcept met passieve zonne-energie en vloerverwarming.      Onder: bestaande ventilatie en verwarming.
©2011- bouwtechnisch ontwerpburo TDV    -   Designed & Developed by America-Webdesign Sittard-Geleen